A WordPress megjelenítési hierarchiája

A WordPress önmagában, úgy, ahogy van, kiválóan alkalmazható az egyszerű bemutató weblapoktól a bonyolult üzleti oldalakig szinte mindenféle weblap elkészítésére, és a legtöbb funkció, megjelenítési forma a Vezérlőpultjáról, a kódba való belenyúlás nélkül állítható. Van azonban pár olyan alapismeret, amelyet nem árt, ha tudsz, ha kicsit mélyebben szeretnél belelátni a WordPress “lelkivilágába”.

A WordPressnek jól meghatározott hierarchiája van a megjelenítés tekintetében, azaz van egy bizonyos sorrend, amely szerint figyelembe veszi a sablonod fájljait, amikor egy-egy elem megjelenítéséről dönt a motor. Ez egészen egyszerűen annyit jelent, hogy a WordPress ellenőrzi, hogy van-e olyan fájl, amelyet keres, ha nincs, akkor keresi a hierarchiában a következőt, és így tovább. Ha semmit nem talál, akkor használja a saját, alapértelmezett megjelenítését.

A statikus oldalak esetében például ez a sorrend:

{custom-template}.php → page-{valami}.php → page-{id}.php → page.php → index.php

Mivel a page.php láthatóan eléggé a sor végén van, ebből következik, hogy ha saját oldal-kinézetet szeretnél meghatározni, akkor nem muszáj belenyúlnod a sablonod page.php-jába, hanem elegendő, ha saját valami-template.php fájlt szerkesztesz. Ezt azért hasznos tudnod, mert így, ha a sablonodban a készítő talál valmilyen hibát vagy biztonsági rést, és frissíti a sablont, akkor az általad írt módosítások nem vesznek el, hiszen a Te oldalaidat a saját template fájlod határozza meg. (Természetesen azt ellenőrizned kell, hogy a frissítés érinti-e a page.php fájlt, amelyből kiindultál a saját template-fájlod megírásánál, mert ha igen, akkor lehet, hogy Neked is át kell ezt a részt írnod, ha a javítás egy biztonsági rést töm be.)

A nyílt blogon, az “Oldalsáv nélküli oldalak” című cikkben leírtam, hogy hogyan tudsz saját oldalsablon fájlt (page-template-fájlt) létrehozni.

A többi megjelenítési forma esetében hasonló a helyzet, mindenhol van egy előre meghatározott hierarchia. Az index oldalak (kategóriák, címkék, dátum, szerzők szerinti felsorolás, vagy a keresési eredmények) esetében az alábbi sorrend érvényesül:

category-{valami}.php → category-{id}.php → category.php → archive.php → index.php

A bejegyzések esetében az alábbi sorrendet veszi figyelembe:

single-{post-type}.php → single.php → index.php

…és még van néhány hasonló, amelyek kevésbé fontosak.

A fentiek ismerete megkönnyíti a sablonod testreszabását, hogy a weblapod pontosan olyan legyen, amilyennek elképzelted.

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email